Variation gør en kæmpe forskel… også når det gælder foder til akvariefisk!

Mange glemmer helt hvor vigtigt det faktisk er at give akvariefisk det rette foder. Det kan betyde en verden til forskel hvad du fodrer med at du og varierer mellem forskelige fodertyper. 

Når vi taler om foder til akvariefisk, er det første vi skal kigge på, hvilke fisk der er i akvariet. Her er det vigtigt at de fiskearter der sættes sammen i akvariet passer sammen, både med varme, indretning og miljø. 
Det er også vigtigt at vide om det er grøntædende eller kødædende fisk man har. Det betyder også noget for hvilke type foder der skal vælges.  
En lille huskeregel er, at cichlider er kødædende fisk. 

Når du har styr på hvilke behov fiskene har, kan vi kigge på det foder der er vigtigst. Et rigtigt godt flagefoder til akvariefisk indeholder nemlig langt det meste fiskene har brug for, og skaber derfor bunden til fiskenes kost. 
Men flagefoder gør det ikke alene, for har du f.eks. maller  i dit akvarie, så skal du huske at de skal fodres med mallepiller. Små runde tabletformede foderpiller, der er lavet specielt til bundfisk. 
Her er det også vigtig at du ved hvilke maller du har. F.eks. skal du fodre med grøntpiller hvis du har maller der er grøntspisende (forskellige arter af sugemaller). 
Har du f.eks. pansermaller og smerlinger, så skal du fodre med mallepiller der er beregnet til dem. Det kan f.eks. være Novotabs fra JBL. Pansermallerne får nemlig ikke dækket deres behov for protein hvis du kun fodrer med grønne mallepiller. 

Når du har styr på flagefoder og mallepiller, så er du godt på vej, men for at skabe variation i foderet, og udnytte fiskenes naturlige jagtmetoder, kan du fodre med levende myggelaver. De købes i små poser, som opbevares i køleskabet og har en holdbarhed på 4-5 uger. Ikke alene giver de en virkelig god variation, men er også mes til at holde fiskene i bedre foderstand. 
Et godt alternativ til de levende myggelaver er de røde myggelarver som er på frost. Her får fiskene også en masse gode proteiner og en god variation. 
En trejde ting du kan købe som alternativ er tubifix, som er tørrede krebsdyr. De giver en endnu større mulighed for at lave variation af foderet til dine fisk. 

Hvorfor den variation?

Som sagt, så får fiskene dækket langt de største behov i et godt flagefoder, men hvis vi vender den lidt om, så gider vi jo heller ikke selv spise det samme dag ud og dag ind, og en ensformig kost fremmer ikke ligefrem sundheden. Det samme gælder for dine fisk. 
Hvis du vælger at fodre varieret vil du også opleve, at du får mere sunde og modstandsdygtige fisk. Du vil ikke skulle kæmpe med forskellige sygedomme hele tiden som kan være betinget af manglede variation i fodret. 

Hvor ofte skal man fodre? 

I princippet er akvariefisk altid kronisk sultne. Fodrer du 10 gange på en dag, vil de også virke sultne den 11. gang. I naturen er de dog ikke vant til at der er føde tilgængelig hele tiden, og det er nok også derfor at nogle akvariefisk dør af overfodring. 


Hvis du har et akvarie med fiskeunger, så skal du selvfølgelig fodre hver dag for at sikre at de får noget at vokse af og styrke sig på.
Er det derimod et akvarie kun med voksne fisk, kan du sagtens nøjes med at fodre hver anden dag. For man skal huske på at jo mere man fodrer fiskene, jo mere kommer der også ud af dem i den anden ende, og det betyder at du også skal skifte vand oftere. 

Sådan fodrer du!

En god ting er IKKE at fodre fiskene lige når lyset i akvariet tænder. De skal lige vågne og have gang i deres forføjelse. Vent hellere til senere på dagen eller om aftenen. 
Start altid med at “vække” fiskenes opmærksomhed ved at komme en lille smule foder i først. Når de så virker klar, kan du fodre dem. Husk ikke at bruge mere flagefoder end de kan nå at spise det inden det falder til bunds. Fodr hellere lidt af gangen og flere gange.  HUSK dog at fisk som nævnt er kronisk sultne, så ikke mere end de er vant til at få :-)

En god ting er også at holde øje med fiskene mens de spiser. Det er her du kan opfange evt. problemer hos nogle fisk som står i baggrunden og ikke rigtigt vil spise. Det kan være en indikator på at der kan være sygdom. 

Vi håber du har fået noget ud af denne lille artikel, og skulle du have spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os i butikken.