Værd at vide om Chinchilla

Latinsk navn: Chinchilla lanigera

Alder: 10 – 20 år 

Kuld: 1 – 6 unger (I gennemsnit 2)

Fødselsvægt: 30 - 40 g

Øjne åbne: ved fødslen

Graviditets periode: 111 - 113 dage

Gennemsnitlig vægt: han 400 – 500 gram og hun 400 – 600 gram

Kønsmoden: 4 – 12 måneder (I gennemsnit 8 måneder)

Dier i: 8 - 10 uger

Diæt: Herbivor (planteæder) (gennemsnit 30 – 40 g/dag)

Racer:
Der er to typer chinchilla: Chinchilla Lanigera (på dansk Langhalet Chinchilla) – med en spids næse og kantede ansigt og Chinchilla Brevicaudata (på dansk Korthalet Chinchilla) – der er større end Lanigera med tykkere hals og skuldre, men en kortere hale. Alle chinchillaer har tyk, tæt pels. Gennem avl, er der opnået en bred vifte af pelsfarver. Disse omfatter Silver, White, Platinum, Black Velvet, Sapphire, Rose/Abrikos, Chocolate Brown og Albino.

Pasning af chinchilla:
I fangenskab er de fleste chinchillaer aktive i løbet af dagen samt om aftenen eller om natten. De kræver et stort bur bygget af træ og trådnet, der omfatter et klatremiljø, en sovekasse og dagligt frisk sandbad. Kvaliteten af sand er afgørende for at sikre at deres hud ikke irriteres og at pelsen ikke beskadiges. 

Chinchillaer i naturen er vant til lav luftfugtighed og kraftige variationer i temperaturen om dagen og om natten, men høje temperaturer og høj luftfugtighed bør undgås – det optimale temperaturområde er mellem 16 – 21 grader, og den optimale luftfugtighed mellem 40 – 50 %. Chinchillaer kan sagtens klare sig ved 0 grader, hvis det er tørt, og de ikke får træk, og hvis de er vant til det. Ved temperaturer over 28 grader kan de blive udsat for hedeslag. 

Burgess Chinchilla 1,5 kg

119,95 kr.

King premium chinchillapiller 20kg

269,95 kr.

Fodring af chinchilla: 
De har et meget følsomt fordøjelsessystem, der har udviklet sig gennem den sparsommelige, højt fiberholdige kost af græs, frugter, blade, bark, rødder og indmad af kaktusser. Chinchillaer er planteædere og har brug for en masse fibre, så bør være tilgængelig for din chinchilla på alle tidspunkter. Det er vigtigt at holde fordøjelsessystemet sundt og hjælper os med til at slide deres evigt voksende tænder. Chinchillaers kost skal have et meget lavt fedtindhold og de skal aldrig have solsikkefrø eller jordnødder på grund af det høje fedtindhold. De kan let blive overvægtige, hvis de får for meget fedt, og på lang sigt kan det være fatalt. Som en naturlig del af deres fodring bør de fodres to gange om dagen, og for at begrænse muligheden for selektiv spisning, bør du ikke servere den næste portion, før den første er spist op. De kan ikke lide en pludselig ændring af kosten – som kan føre til et fald i deres fødeindtagelse og / eller kan føre til sygdom. Det optimale er et foder, hvor alle de væsentlige ingredienser findes i en let spiselig kiks. Hos Camillas dyrecenter foder vi med Burgess.

Lolo pets stænger til chinchilla

24,95 kr.

Jerrik Gnaverhus large

299,95 kr.

Motion: 
Din chinchilla vil elske at løbe rundt og lege. Den vil elske et sikkert buskads til at klatre og grave i, samt platforme. Du kan lave nogle tunneler ud af nedløbsrør eller andre rør. Urtepotter er fantastiske til skjul og udforskning og pap- eller trækasser giver dem også noget at skjule sig i, og som de samtidig kan tygge i. Gem nogle små stykker mad eller godbidder i deres legeområde for at få dem til at søge. Hvis du har et større rum, der er sikret for chinchillaen vil den elske denne store plads til at udforske og løbe rundt i.

Godbidder og snacks til chinchilla:  
Chinchillaer elsker en godbid, og så længe de er gode for dem, er der ingen grund til at du ikke lejlighedsvis kan give dem en eller to. Prøv at skjule noget i buret for at tilskynde dem til at søge. Alt for mange godbidder kan let føre til overvægt.

Lolopets chincillasand

39,95 kr.

Lolopets chincillasand

79,95 kr.

Håndtering af chinchilla:
Tilgå altid din chinchilla på samme niveau. Sæt dig på hug foran den, og vis den bagsiden af din hånd som du sætter frem til den, og lad den komme til dig for at snuse. Når du åbner din hånd vil en tam chinchilla sandsynligvis stige op på din hånd, og du kan holde den midlertidig omkring haleroden med den ene hånd og støtte dens kropsvægt med din anden hånd, mens du løfter den op og får den til at hvile på din arm eller mod kroppen. Tag aldrig fat i skindet omkring hvor halen sidder fast på kroppen, da du risikerer at stå med en håndfuld hår og en beskadiget pels.

Social adfærd og fællesskab:
Chinchillaer er sociale væsner, der skal være anbragt i grupper af samme køn (1 han pr. 5 hunner) eller parvis. Chinchillaer vænner sig nemt til mennesker, når de håndteres ofte. Når de bliver bange, vil de hellere forsøge at løbe end at bide, men de er i stand til at bide, når de bliver irriterede og desuden (og mere sandsynligt) kan de urinere. 

Alm. Sygedomme: 

Øjenproblemer:
Hyppig sand badning kan forårsage øjenirritation, uden kliniske tegn på åndedrætsbesvær. Andre årsager er tandproblemer, utilstrækkelig ventilation og dårlig strøelse. Til at behandle / forebygge denne tilstand bør du begrænse sandbadningen til en gang på 15 – 30 minutter om dagen, og brug egnet chinchilla badesand. Sørg for god ventilation og giv den rent, støvfrit strøelse.

Øre problemer:
Hvis din chinchilla tager sig til sine ører, eller du bemærker udflåd i øret, eller at der er mangel på balance og retning, skal du tage din chinchilla til dyrlægen. Når den er hjemme bør den ikke have mulighed for at støvbade, indtil det er godt igen. Løbende næse / udflåd fra næse kan betyde, at din chinchilla har en forkølelse. At holde den varm og sikre, at den drikker massere af frisk vand, bør klare problemet. Hvis tilstanden forværres, bør du tage din chinchilla til dyrlægen.

Mund problemer:
Chinchillaen tænder vokser kontinuerligt hele dens liv. Det er meget vigtigt at sikre, at chinchillaen altid har noget at tygge og gnave på, for at hjælpe til med at slide dens tænder. Hvis tænderne bliver overgroet, kan chinchillaen være ude af stand til at spise ordentligt, den kan tabe sig og blive svag, og bliver derfor mere modtagelig over for sygdom. Tandsygdomme er almindelige og kan genkendes ved overdrevet spytflåd, svært ved at spise og vægttab. Det er nødvendigt at tage din chinchilla til dyrlægen, hvis tænderne er overgroet.

Pels problemer:
Chinchillaer har en tæt pels, og der er meget få forekomster af mider eller andre parasitter. Undtagelsen er en svamp. Pelsen kan se ødelagt og rodet ud, og i nogle tilfælde ses knækkede knurhår. I dette tilfælde skal du tage din chinchilla til dyrlægen.

Pels slip:
Når chinchillaen er bange, stresset eller håndteres voldsomt, kan den kaste lapper af pels af sig, også kaldet pels-slip. Et rent, glat område af huden er tilbage, og det kan tage op til 8 uger, før huden er dækket med pels igen. 

Pneumani:
Hvis din chinchillas vejrtrækning er pibende, hvis den har svært ved at trække vejret, eller har en løbende næse, kan den have en infektion i brystet eller lungebetændelse. Du skal tage din chinchilla til dyrlægen med det samme, da lungebetændelse lægger et stort pres på dens krop, og kan være dødbringende.

Obstipation:
Forstoppelse er ofte forårsaget af stress, en ændring i kosten, hvis den tygger sig i pelsen, eller mangel på vand. Hvis din chinchilla har forstoppelse, vil du ofte se dette ved manglende fæces, og at den ser træt og oppustet ud. Du kan hjælpe ved at sikre, at der er masser af frisk vand og hø til rådighed. Sørg også for, at den får motion nok. Om nødvendigt kan du tilbyde støvbade hyppigere. Hvis det ikke hjælper eller at der er en pludselig hævelse af chinchillaens mave, bør du kontakte din dyrlæge straks.

Diarré:
Diarré er helt almindelig. Det er normalt en indikator for, at chinchillaen har over-spist eller at den har spist dårlig hø eller mad. Denne tilstand kan også være forårsaget af stress, en pludselig ændring i kosten, mangel på fibre i kosten, eller for meget grøn mad. Din dyrlæge vil være i stand til at rådgive om behandling.