Værd at vide om Marsvin

Latinsk navn: Cavia parcellus

Alder: 5 – 8 år 

Kuld: 1 – 6 unger

Fødselsvægt: 70 - 100 g

Øjne åbne: ved fødslen

Graviditets periode: 59 – 72 dage

Gennemsnitlig vægt: han og hun 750 – 1000 gram

Kønsmoden: 45 – 70 dage

Dier i: 3 uger

Diæt: Herbivor (planteæder) (gennemsnit 30 – 40 g/dag)

Pasning af et marsvin: 
At bo i et udendørs bur giver dit marsvin mulighed for at få masser af sol og frisk luft hver dag. Mindstemålet for et godt udendørs bur er 91 x 61 x 45 cm. I vinterperioden bør marsvinet holdes indendørs ved en temperatur på mellem 18-26 grader. Buret bør placeres så det er beskyttet og uden for direkte sollys, ekstreme temperaturer kan medføre stress hos dyret, hvilket kan medføre ubehag og sygdom. Buret bør placeres på mursten eller ben for at undgå at det bliver fugtigt i vådt vejr. Sørg for at taget skråner og er vandtæt, og udhæng for at undgå at vand kan trænge ind. Sørg for at burets døre er aflåst og sikret mod rovdyr.

Det er vigtigt af have frisk og sikker strøelse til dit marsvin for at holde det rent og tørt, samt varmt og tørt om natten. Buret bør jævnligt rengøres, særligt når det er varmt i vejret, da hyppig rengøring forhindrer at fluerne bliver tiltrukket af buret, da dette kan resultere i et angreb af maddikker.

Skal du holde dit marsvin indenfor i huset, så anbefaler vi dette bur.

Ferplast Bur 95x57x46cm

619,95 kr.

Produkt ikke fundet

Fodring af marsvin: 
Marsvinet har brug for en kost der er afbalanceret og specielt sammensat ernæringsmæssigt til marsvin. Fodret skal have et højt fiberniveau for at støtte fordøjelses-systemet og for at sikre et naturligt slid på deres tænder. Marsvinefoder skal indeholde C-vitamin da marsvinet ikke kan producere vitamin C selv, og vil derfor blive syg, hvis det ikke får det. Sørg altid for at der er rent og friskt vand tilgængeligt. Her hos Camillas dyrecenter foder vi med Burgess som fås i flere varianter.

Marsvinet har behov for at blive fodret morgen og aften. En skål af god kvalitet med en bred bund er vigtig for at holde maden tør og ren, og forhindre, marsvinet fra at vippe maden ud i bunden af buret. En vandflaske vil holde vandet rent og friskt, og fri fra snavs.

Sommetider vil marsvinet kun spise visse af ingredienserne i en foderblanding, og går derfor glip af vitale næringsstoffer. For at løse dette problem, bør du fodre med et foder, hvor alle ingredienser er i hver bid den tager.

Burgess Marsvin Nuggets MINT

119,95 kr.

Burgess m/ solbær/oregano til marsvin

119,95 kr.

Motion: 
Marsvin er naturligvis bange for store, åbne områder, men elsker at lege i en indhegning der indeholder legetøj, såsom kasser, urtepotter, rør og træklodser, da de er fremragende skjulesteder. Sikkerhed og placering er vigtig for ikke at stresse dit marsvin.

Det er naturligt for marsvinet at søge sin føde  

Godbidder og snacks til marsvin: 
Dit marsvin vil elske at få en godbid, og så længe de er gode for den, er der ikke nogen grund til, at du ikke bør give en eller to lejlighedsvis. Prøv at skjule nogle i buret, så marsvinet skal lede efter det.

Håndtering af marsvin:
Den bedste måde at samle dit marsvin op, er at tale med det samtidig med at du nærmer dig det på samme niveau som det. Gå ned i knæ foran dit kæledyr og lad det komme til dig, præsenter bagsiden af din hånd for marsvinet og lad det lugte til dig. Placér forsigtigt din hånd over marsvinets skuldre med tommelfingeren bag det forreste ben på den ene side. Løft langsomt marsvinet og placér din anden hånd under dens rumpe og sæt den derefter i dit skød eller hold den til dit bryst og rejs dig langsomt op.

Lolo pets stænger m/ frugt til gnavere

24,95 kr.

Bro til Marsvin og Kaniner

149,95 kr.

Selskab:
Dit marsvin vil elske at have en kammerat, men du skal have et bur, som er stor nok til at rumme mere end et. Det er bedst at anskaffe sig marsvin fra samme kuld, for at undgå kampe. Hunner i par eller grupper vil være fint. Hanner vil leve lykkeligt sammen, men kan blive nervøse, hvis de er i nærheden af hunner. Hanner og hunner vil leve lykkeligt sammen, men vil resultere i unger. Marsvin må aldrig gå sammen med kaniner, da kaniner er naturligt dominerende og kan tyrannisere marsvinet.

Alm. Sygedomme: 

Tand problemer:
Som med alle andre gnavere, vokser marsvinets tænder hele dets liv. Marsvin kræver en kost med højt fiberindhold for at sikre at tænderne bliver jævnt slidt og forhindre at tænderne bliver for store. Hvis tænderne ikke bliver slidt, vokser de forkert, hvilket fører til ubehag, bylder, anoreksi osv. Indikatorer af tand-problemer kan være spyt rundt om munden, bryst eller forreste ben, og en manglende evne til at spise eller slibe tænder. Sørg for, at kosten indeholder tilstrækkelige fibre og at hø altid er tilgængeligt. Søg råd hos en dyrlæge hvis de er bekymret for dit marsvins helbred.

Abscesser (bylder):
Bylder kan komme efter slag eller kampe, eller endog af fødevarer, der er skarpe og har skadet munden. Du vil være i stand til at føle en hård klump. Det er bedst at flytte marsvinet til et område hvor den kan være i fred og tage den til dyrlægen så hurtigt som muligt, så bylderne kan behandles.

Hud problemer: 
Marsvin er tilbøjelige til at få problemer med huden. Måske er det mest almindelige skab. Skab er forårsaget af en lille mide, der borer sig ind i overhuden. Du vil bemærke lidt rejste pletter på huden, som kan udvikles til ”skæl”. Dit marsvin vil kradse disse kløende områder, som vil udvikle skorper og forårsage at håret vil falde af. Det er vigtigt, at du tager dit marsvin til dyrlægen til behandling.

Hypovitaminosis C eller skørbug:
C-vitamin er vigtig for opbygning og reparation af kollagen. Kollagen fibre danner grundlag for knogler, brusk, sener, muskler og blodårer. C-vitamin er også vigtig for mange andre processer i kroppen. Marsvinet er ikke i stand til at producere C-vitamin selv, og har derfor brug for C-vitamin i kosten. Mangel på C-vitamin kan føre til lammelse, tab af tænder, rug pels, hårtab og anoreksi. Det er vigtigt at tage dit marsvin til dyrlægen for behandling så snart nogen af disse symptomer opstår. Et godt råd vil være, at tilføre c-vitaminer i pulverform over foderet eller over grønsagerne, så undgår du, at marsvinet ikke får c-vitamin nok. Vi bruger c-vitamin fra Diafarm, som kan købes her klik her

C-vitaminpulver til gnavere

79,95 kr.

Produkt ikke fundet