Værd at vide om Ørkenrotter

Latinsk navn: Meriones unguiculatus

Alder: 3 - 5 år 

Kuld: 3 -10 unger 

Fødselsvægt: 1 - 3 g

Øjne åbne: efter 17 dage

Graviditets periode: 24-26 dage

Gennemsnitlig vægt: han 60 gram og hun 50 gram

Kønsmoden: 10 – 12 uger

Dier i: 21 – 21 dage

Diæt: Omnivor (altædende) (spiser i gennemsnit 5-10 gram om dagen)

Racer:
Ørkenrotter har kun været tæmmet i de sidste 30 år, så der har endnu ikke været mulighed for omfattende udvikling af farvede racer. Golden Agouti er den mest almindelige ørkenrotte man finder i dyrehandlere. Det er en sandfarvet med en mørk stribe ned ad rygsøjlen og halen. Andre racer omfatter Albino, Sort, Cinnamon, Hvid plet, Mørk halet hvid, Dove og Argenté 

Pasning af ørkenrotte:
Ørkenrotte kan opbevares i et tråd bur med en solid plastik bund, men det bedste er at konstruere en ”geribilarium” (et akvarium med et velventileret dækning). Hold dem aldrig i et bur af træ, da de vil gnave sig ud. Et godt bur vil være todelt og have mindst to rum – et til om dagen og et reden og til at gemme sig i om natten. Da ørkenrotter holdes i par eller grupper, kan buret aldrig blive for stort. Burene skal rengøres regelmæssigt for at fjerne lugtgener og bakterier. Naturligt byg-halm er den ideelle varme strøelse til din ørkenrotte.

Ferplast Prinsesse tema bur

398,00 kr.

Gnaverbur Rody cavia

599,81 kr.

 

De skal holdes indendørs og du skal være omhyggelig med at udtænke, hvor dit bur til ørkenrotten skal stå. Temperaturen i lokalet bør være konstant, væk fra direkte sollys og træk, og utilgængeligt for alle andre kæledyr.

Ørkenrotter elsker at støvbade, så der skal være plads til dette. Placér noget finkornet absorberende sand i en kasse eller skål, og lad din ørkenrotte rulle rundt og slå kolbøtter. De vil rigtig hygge sig og sandet vil bidrage til at holde deres pels sund ved at fjerne overskydende olier. 

Fodring af ørkenrotte:
I deres naturlige omgivelser, spiser ørkenrotter et udvalg af vindblæste frø, korn og græs. Ørkenrotter opfattes ofte fejlagtigt som planteædere, men de er altædende og har brug for god kvalitets protein i deres kost for at holde sig raske. Sørg for at der er frisk drikkevand til rådighed på alle tidspunkter.

De har konstant voksende tænder, så de har brug for at gnave for at hjælpe med at slide naturligt på deres tænder. Ørkenrottens dagsration bør opdeles i to portioner, en om morgenen og en om aftenen. For at begrænse risikoen for selektiv spisning, bør du sikre dig, at den første portion er spist op før du serverer den næste. Frisk vand bør altid være tilgængeligt. Deres kost bør give den helt rigtige mængde protein, samtidig med at der fortsat er et lavt fedtindhold. 

Burgess Hamster, mus og gerbil

79,95 kr.

Janne´ legeplads

169,95 kr.

Motion:
Ørkenrotter holder sig gerne beskæftiget, og når de har mulighed for det, tilbringer de størstedelen af deres tid med at rende rundt, grave tunneller og undersøge deres omgivelser. Giv masser af strøelse, så de kan ”skjule” sig under jorden.

Giv den genstande som rør, tunneller, ubehandlet flettede kurve og kasser i indhegningen som de kan lege med. Et tykt lag af savsmuld, høvlspåner eller anden strøelse er nødvendigt for at de kan grave sig ned og grave tunneler.

Godbidder og snacks til ørkenrotte:
Din ørkenrotte vil elske en godbid, og så længe de er gode for dem, er der ikke nogen grund til at du ikke skulle fodre en eller to lejlighedsvis. Prøv at skjule noget i buret for at tilskynde dem til at søge.  

Birte hus

219,95 kr.

Spåner, stor pose

59,95 kr.

Håndtering af ørkenrotte:
Nærm dig altid roligt, og når du er sikker på at dit kæledyr er vågen, sæt da langsomt en lukket knytnæve foran den, og lad den nærme sig. Hvis din ørkenrotte er fortrolig og synes interesseret, åbn da langsomt din hånd. Den vil meget vel kravle op i håndfladen, og du kan forsigtigt samle den op. Hvis den viser sig tøvende, kan du forsigtigt samle den op ved at løfte den i halen ved roden, nær dens krop, løft den op, og placér dens fødder i håndfladen på din anden hånd (tag aldrig fat i slutningen af halen, da ørkenrotter kan tabe huden for at flygte, og vil blive bange, næste gang du nærmer dig).

Social adfærd og fællesskab:
I naturen lever ørkenrotter i store kolonier. De er selskabelige dyr, og den kan være virkelig ulykkelig, hvis den holdes i ensomhed. Der bør ikke være nogen problemer med at holde ørkenrotter sammen, hvis de følgende regler er fulgt. Det er bedst at erhverve ørkenrotter fra samme kuld med henblik på at undgå kampe. Par eller grupper af hanner eller hunner vil være fint, hvis de er fra samme kuld. De kan acceptere en ørkenrotte fra et andet kuld, men de kan også kæmpe. Hunner og hanner vil være glade sammen, men vil resultere i kuld.

Alm. Sygedomme: 

Tandproblemer:
Som hos alle gnavere, fortsætter ørkenrottens tænder med at vokse i hele dens liv. Skulle din ørkenrotte komme til skade og få slået en tand skæv, vil den anden tand vokse, da den ikke længere har noget modstand. Ørkenrotter har brug for fibre i deres kost der hjælper til naturlig slibning af tænder. Desuden gnaver ørkenrotter naturligt meget, hvilket også hjælper til at forebygge at tænderne vokser vildt. Forvoksede tænder kan medføre en række problemer, herunder abcesser (bylder) og manglende evne til at spise. Sørg for at der er tilstrækkelige fibre i kosten.

Diarré:
Diarré kan have flere årsager, herunder bakterier, parasitter og celle mutation. Den mest almindelige bakterielle tarmkatar Tyzzers sygdom. Andre årsager er salmonella eller E.Coli bakterier eller cocodiose eller bændelorm. Kontakt dyrlægen.

Forkølelse:
Ørkenrotter kan få forkølelse fra mennesker, så hvis du har en forkølelse, skal du holde samværet med din ørkenrotte og dens mad til et minimum. Din ørkenrotte vil have en løbende næse og nyse, hvis den bliver forkølet og bør opbevares i et varmt rum. Isoler den fra de andre ørkenrotter. Tag til dyrlægen, hvis forkølelsen ikke har fortaget sig efter to til tre dage.