Værd at vide om Tamrotter

Latinsk navn: Rattus norvegicus (brune rotter eller den norske rotte)

Alder: 2 - 4 år 

Kuld: 6 - 16 unger 

Fødselsvægt: 5 – 7 g

Øjne åbne: 10 - 16 dage

Graviditets periode: 20 - 22 dage

Gennemsnitlig vægt: han og hun 400 – 800 gram

Kønsmoden: 6 – 10 uger

Dier i: 3 – 4 uger

Diæt: Omnivor (altædende) (gennemsnit 20 – 25 gram pr. dag)

Racer:
Der er mange forskellige farvede rotter, med varierende markeringer og pelstyper. De mest almindelige farver omfatter sort, mink, champagne og albino. Det meget ”hætteklædte” mønster er meget almindeligt: pelsen er hvid og ansigtet og hovedet er farvet. Der er tre forskellige pelstyper, der kan være kombineret med et mønster eller farve – glatte hår, rex (som har krøllet hår) og den hårløse rotte. 

Pasning af rotte:
Rotter kan bo i metalbur med en plast bund, et plastik bur, eller et bur af glas. Træbure bør ikke bruges, da rotter vil gnave sig vej ud. Det er vigtigt at huske, at en rottes hjem aldrig kan blive for stort, da de elsker at udforske og motionere. Bure med flere etager er en god idé, da de gør hjemmet mere spændende for rotten. 

Ferplast Prinsesse tema bur

399,95 kr.

Ferplast Pirat tema bur

399,95 kr.

Rotter kan bedst holdes indendørs og man bør omhyggeligt overveje, hvor rottens hjem skal placeres. Temperaturen i lokalet bør være konstant, væk fra direkte sollys og fugt, og utilgængeligt for alle andre kæledyr. En rottes hørelse er ekstremt følsom, så buret skal være placeret væk fra larmende lyde som stereoanlæg eller vaskemaskine.

Buret skal renses ud med jævne mellemrum. Du skal bruge strøelse, der er absorberende hvilket gør rengøringen nemmere for dig. Ubehandlet, utærsket hø bør ikke anvendes, da det kan ridse dine kæledyr. Det anbefales også at give strøelse, der er støv ekstraheret, da dette mindsker irritation af øjne, næse og åndedrætsorganerne. 

Fodring af rotte:
Rotter er altædende og har brug for protein til at holde dem sunde og raske. Rotters daglige måltid bør opdeles i to dele, en om morgenen og en om aftenen. For at begrænse risikoen for selektiv spisning, sørg for at den første del er spist op før du serverer den næste. Det anbefales ikke at fodre din rotte med menneske-mad, da dette kan have højt indhold af kalorier, sukker og fedt. Sørg altid for at der er frisk drikkevand til rådighed.

Gnaverbur Rody cavia

599,81 kr.

Produkt ikke fundet

Godbidder og snacks til rotte:
Rotter vil elske en godbid, og så længe de er gode for dem, kan du sagtens, lejlighedsvis give en eller to snacks. Prøv at skjule nogle i buret for at tilskynde dem til at søge.

Motion:
Du skal sørge for at rotten har adgang til en stor og sikker løbegård, til dens daglige motion. Dette kan være fritstående eller fastgjort til buret. En idé er at bruge en stor papkasse og lægge strøelse i bunden. Læg evt. også rør fra bruge toiletruller i, da rotter elsker at klatre. Du kan hænge et reb op. Giv den også en æblegren og du vil se, hvor meget sjov den kan have i sin egen løbegård. Du bør dog altid holde øje med den, når den er i løbegården.

Hvis du giver den et løbehjul i buret, skal du sikre dig, at den er stor nok, da rotten ikke må være nød til at bukke ryggen, mens den er i løbehjulet. Sørg også for at den har et fast gulv uden trin, da de kan forårsage skader på fødder og hale. Selvom rotter ofte sover i løbet af dagen, er de virkelig energiske og vil motionere i 3-4 timer hver nat, og vil nyde at tilbringe aftenerne med dig!

Lolo pets stænger med popcorn til gnavere

24,95 kr.

Lolo pets stænger m/nødder til gnavere

24,95 kr.

Håndtering af rotte:
Før du forsøger at tage din rotte op, bør du sikre dig at den er vågen og opmærksom, ellers kan den blive bange og forsøge at bide dig. Ved at tale til din rotte gør du den opmærksom på, at du er i nærheden og ønsker kontakt. Nærm dig altid din rotte roligt og forsigtigt. Så snart at din rotte ved at du er i nærheden, anbringer du en knytnæve foran den, og lader den nærme sig. Hvis den har tillid til dig og er interesseret, kan du langsomt åbne din hånd og lade rotten kravle op i hånden på dig. Hvis den ikke nærmer sig, kan du fatte rotten omkring skuldrene, med tommelfingeren lige bag forreste ben og støtte bagtæerne med den anden hånd, hvis nødvendigt. Tag aldrig en rotte i hallen.

Social adfærd og fællesskab:
Rotter er meget sociale dyr, og vil blive ulykkelige, hvis de er alene. Så at holde dem i par eller grupper af samme køn er bedst. Hanner eller hunner fra samme kuld er fantastisk selskab for hinanden. Rotter nyder at slås for sjov, men hvis du sætter en ældre rotte sammen med en anden rotte, kan de risikere at slås for alvor og forvolde skade. Du kan holde en han og hun rotte sammen, men for at forhindre at de yngler, bør du have hannen kasteret.

Savic runner løbebold Ø25cm

149,95 kr.

Hængekøje til rotter

79,95 kr.

Alm. Sygedomme: 

Mider:
Du kan opdage tilstedeværelsen af mider, hvis du bemærker din rotte har kløe, især rundt om halsen, skuldre og ører. Når rotter kløer sig kan de skade huden, så sørg for ikke at forveksle ridser med skader forårsaget af slåskampe i buret, eller en svampeinfektion. En dyrlæge kan se årsagen og ordinere en behandling.

Åndedrætssygdomme:
Blandt de mest almindelige problemer, som ses hos rotter er sygdomme på deres luftveje. Typiske tegn omfatter dysnø, ”snorkende” vejrtrækningslyde, tilstoppede luftveje, nysen, nasale udledning og endda ”røde tårer”.

Almindelige tegn på sygdom:
Såsom træthed, vægttab og pjusket pels er også til stede. I de fleste tilfælde af snue, bronkitis og lungebetændelse kan der være mere end én kilde ansvarlig for åndedrætsbesværet. Tag din rotte til dyrlægen med de første tegn på åndedrætssygdomme for at forsøge at forebygge kroniske problemer.

Overgroede tænder:
Rotters tænder fortsætter med at vokse hele deres liv. Rotter er nød til at gnave for at trimme deres tænder. Hvis din rotte har en knækket tand, eller dens tænder ikke sidder korrekt ved siden af hinanden, kan dette medføre forvoksede tænder og de skal ”trimmes” hos din dyrlæge.

Overgroede kløer:
Kløer kan også overgro, og bør klippes af en dyrlæge for at sikre at det bliver gjort korrekt.